Wat te doen bij overlijden

Als iemand is overleden moet een (schouw)arts vaststellen, dat de dood is ingetreden. Bij overlijden thuis, neemt u contact op met de huisarts. Bij overlijden in een ziekenhuis of verzorgingstehuis is de behandelend arts uw aanspreekpunt. 

 

Stap 1. Bel u huisarts of waarschuw de verzorging.

Bij overlijden thuis stelt in de regel de huisarts het overlijden vast. Op andere locatie went u zich tot de verpleging. U ontvangt dan de verklaring van (natuurlijk) – overlijden. Deze verklaring is nodig voor de aangifte van overlijden bij de Burgerlijke Stand van de Gemeente waar het overlijden plaatsvindt. Wij nemen deze zorg voor u uit handen en u ontvangt dan de akte van overlijden, die nodig is voor de nalatenschap.
 

Stap 2. Bel ons Uitvaartzorg de Schelp

U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week rechtstreeks bereiken 06 20 66 71 85. In overleg met u zorgen wij ervoor dat de overledene met respect en aandacht wordt verzorgd. U bepaalt de plaats van opbaring. Dit kan thuis zijn in uw eigen vertrouwde omgeving, of in een rouwcentrum. Als voorbeeld is hiervoor een zogeheten 24-uurskamer. Wij informeren u over de mogelijkheden. Indien u dit wenst zorgen wij voor overbrenging naar de opbaarlocatie van uw keuze.
Vaak worden de eerste te nemen stappen over de uitvaart al telefonisch besproken en dan maken wij gelijk een vervolgafspraak. Samen met u geven wij dan vorm aan het afscheid, zoals u dat wenst.


Stap 3. Klaarleggen

Voor de verzorging van de overledene is het belangrijk, dat zijn of haar kleding klaarligt,desgewenst aangevuld met  make-up en/of parfum. Voor de administratieve handelingen is het fijn als de legitimatiebewijzen aanwezig zijn, zowel van overledene als van de opdrachtgever van de uitvaart.
 

Stap 4. Adressen

Voor het verzenden van de rouwpost, welke over het algemeen direct na het overlijden wordt verzonden, is het fijn als er een adressenlijst beschikbaar is. Als u deze in Excel maakt kan er ook gekozen worden om de enveloppen te bedrukken. Hiermee bespaart u tijd voor andere zaken, die uw aandacht vragen na het verlies.


Stap 5. Beslissingen

Zorg dat iedereen die nauw betrokken is bij de te nemen beslissingen aanwezig is bij de vervolgafspraak. Bedenk al vast wat de wensen waren van de overledene. Bekijk alvast in welke sfeer het afscheid vormgegeven dient te worden en wat voor uzelf belangrijk is voor een goed afscheid.
Cookie instellingen